Expertise

Tips om energie te besparen

Hoe kan ik besparen op mijn facturen?

Uw woning verwarmen en voor warm water zorgen, zonder gas of stookolie? Met Buderus is dat allemaal mogelijk! Maar let op! Die keuze kunt u beter maken tijdens de bouw van uw woning. Er zijn namelijk vloerverwarming, een bufferboiler, een ideale dakligging, perfecte isolatie, ... voor nodig. Dat zijn specificaties die u natuurlijk beter van in het begin in uw plan kunt laten opnemen.

Hoe zit het dan met oudere woningen?

Wees gerust! Ook u kunt van deze voordelen genieten als u uw woning renoveert. Het gedeelte met hernieuwbare energie zal dan uiteraard variëren, in functie van de mogelijkheden van het gebouw. U kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een warmtepomp, maar in periodes van hevige koude zorgt een verwarmingsketel er toch voor dat u niet aan comfort moet inboeten, en ook niet hoeft te schrikken van uw elektriciteitsverbruik.

Nuttige tips om energie te besparen

 • Verwarm enkel wanneer er warmte nodig is. Gebruik de in de regeling vooringestelde verwarmingsprogramma's of het naar uw wensen gecreëerde programma. 
 • Verlucht gedurende de koude perioden correct: zet de vensters drie- tot viermaal per dag gedurende ca. 5 minuten helemaal open. Een venster dat continu opengekanteld is voor verluchting, biedt geen bijkomende verluchting en is verantwoordelijk voor een onnodige verspilling van energie. 
 • Draai de thermostaatventielen dicht tijdens het verluchten. 
 • Er gaat veel warmte verloren langs vensters en deuren. Controleer daarom steeds of de vensters en deuren gesloten zijn. Sluit 's nachts de overgordijnen en de vensterluiken. 
 • Verwarm ook tijdens de overgangsperiode energiebewust en maak gebruik van de zomer-/winteromschakeling 
 • Plaats geen grote voorwerpen direct voor de radiatoren, zoals bv. een sofa of een bureau (ten minste 50 cm afstand). De verwarmde lucht kan anders niet circuleren en de kamer ook niet opwarmen. 
 • In de kamers waar u overdag niet komt, kan u bv. een kamertemperatuur van 21 °C instellen, terwijl 's nachts een temperatuur van bv. 17 °C volstaat. Gebruik daarvoor het dagen nachtbedrijf. 
 • Verwarm de kamers niet te sterk. Oververwarmde kamers zijn niet gezond en kosten geld en energie. Wanneer u de kamertemperatuur overdag verlaagt van bv. 21 °C tot 20 °C, spaart u ongeveer zes procent verwarmingskosten uit. 
 • Een aangenaam klimaat hangt niet enkel af van de kamertemperatuur, maar ook van de luchtvochtigheid. Hoe droger de lucht, hoe koeler de kamer aanvoelt. De luchtvochtigheid kan verbeterd worden door kamerplanten. 
 • U kan eveneens energie besparen bij de tapwateropwarming: de omlooppomp kan best enkel in intervals draaien. Onderzoek heeft uitgewezen, dat het doorgaans volstaat wanneer de omlooppomp drie minuten per half uur draait.
 • Laat de verwarmingsinstallatie éénmaal per jaar door een vakman onderhouden.

 

Buderus